Overige acties

Concrete inzamel- en verdienactiviteiten.

In de hal van de kerk staat een houten verzamelbox, waarin mobiele telefoons, inktcartridges, postzegels en kaarten gedeponeerd kunnen worden. In Nederland zijn volgens onderzoek meer dan 16 miljoen mobiele telefoons in omloop. En er komen er steeds meer bij: mensen krijgen iedere paar jaar bij hun abonnement een nieuw mobieltje. Veel oude mobieltjes liggen zo maar ongebruikt in de keukenla. Deze ongebruikte mobieltjes zijn niet waardeloos: integendeel. Kerk in Actie krijgt geld voor veel mobieltjes tot maximaal € 4,50 per mobieltje. Geld dat Kerk in Actie goed kan gebruiken om mensen in nood een nieuwe toekomst te geven.
De ingezamelde mobieltjes worden door het bedrijf EEKO nagekeken, zo mogelijk gerepareerd en weer verkocht. (EEKO staat symbool voor eekhoorn en ecologie. De eekhoorn is het symbool voor ´inzamelen´ en inzamelen is de kernactiviteit van deze ondersteunende en serviceverlenende organisatie. Ecologie staat voor evenwicht in de natuur). De mobieltjes worden met name in Afrika en Azië weer op de markt gebracht waar het GSM netwerk vele malen betrouwbaarder is dan het ‘vaste’ net en er veel vraag is naar goedkope, tweedehands telefoontjes. Niet meer te repareren mobieltjes worden milieuverantwoord verwerkt. Gemeenteleden kunnen meehelpen door hun oude mobiele telefoon of elektronische zakagenda in te leveren in de inzamelbox in de hal van de kerk.

Naast het inzamelen van telefoontjes kunnen er ook gebruikte inktcartridges (inktpatronen), kaarten en postzegels ingeleverd worden. Voor elke bruikbare cartridge (een orgineel exemplaar) ontvangt Kerk in Actie eveneens een vergoeding van het bedrijf EEKO. In principe kunnen alle merken en typen inkt- en tonercartridges ingeleverd worden (Hewlett Packard, Canon, Lexmark , Panasonic, Ricoh , Dell, Brother ).

Verder worden er al jarenlang postzegels en briefkaarten gespaard. De opbrengst van deze inzamelingsactie is bestemd voor het zendingswerk. Dankzij de vele vrijwilligers in het hele land is het een permanent doorlopende actie. Vele vrijwilligers sorteren de ingezamelde postzegels en kaarten met zorg en aandacht. Vervolgens verhandelen ze de postzegels via een aantal verkoopadressen in Nederland en verkopen deze via nationale en internationale beurzen. De kaarten worden verkocht aan verzamelaars op beurzen en te koop aangeboden via websites als Marktplaats. Vooropgesteld kan worden, dat alle postzegels en enveloppen met een postzegel van harte welkom zijn. Ook alle ansichtkaarten zijn gewild. Maar er zijn een aantal enkele richtlijnen die bijdragen tot een hogere opbrengst van de verkoop van de postzegels en kaarten:

  • Het belangrijkste is dat de kaarten zo onbeschadigd mogelijk zijn, zowel degene met als zonder postzegel.
  • Vooral de oudere kaarten zijn gewild en daarom extra gewenst.
  • Beschadigde kaarten leveren in de praktijk helaas weinig op.
  • Bepaalde dubbele vouwkaarten leveren extra geld op, zoals die van Anton Pieck, Rien Poortvliet, Rie Kramer, Marjolein Bastin , Anne Geddes, maar ook de kaarten van Unicef, Removos (mond en voetschilders), Hartjeskaarten ‘Voor het kind’ (met hartje achterop), De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en geboortekaartjes zijn gewild.

Regelmatig wordt de verzamelbox in de hal van de kerk door een van de diakenen geleegd.